Tandem Milieu- en natuurverenigingen voor duurzaam lokaal milieubeleid foto

Velt

logo VeltUitgangspunt

Velt fundeert haar werking op het respect voor de samenhang van alle dingen op aarde. Velt wil de ecologische leefwijze concreet gestalte geven: in huis, tuin, keuken en daarbuiten. Want Velt gelooft, dat de oplossing voor milieu- en natuurproblemen en voor de rechtvaardige wereldwijde verdeling van voedsel dichterbij komt, als mensen in hun dagelijks leven een duurzame levensstijl kunnen ontwikkelen.


Velt als vereniging

Velt vzw is een grote vereniging die actief is in Vlaanderen en Nederland. Velt wil burgers en openbare besturen informeren over prettige en bruikbare ecologische alternatieven. Daarvoor ontwikkelen we nieuwe kennis en dragen we die uit: in publicaties, in het tijdschrift Seizoenen en in de werking van de afdelingen. Velt telt zo’n 14.000 leden en een 100-tal lokale afdelingen. Zij kunnen rekenen op advies en dienstverlening van de stafmedewerkers op het secretariaat van Velt. Bovendien organiseren de afdelingen van Velt plaatselijk heel wat activiteiten.


Thema’s van Velt

Ecologisch groen
Velt wil de beleving en de aanleg van ecologisch siergroen overal veld doen winnen, zowel in privétuinen als in het openbaar groen. ‘Natuur’ hoort immers niet alleen in reservaten thuis, maar mag overal haar rechten opeisen: ook in tuin en park, op straat en balkom, op het platteland en in de stad. In de ecologische siertuin ga je uit van het ondersteunen van natuurlijke processen. Je kiest er voor planten die aangepast zijn aan de bodem en streek, en je kiest ook voor schoonheid, voor aangepaste tuinkunst.

De ecologische moestuin
Velt wil mensen met een moestuin motiveren om ecologisch te telen. Voedsel legt een band met de aarde, een wezenlijke band met het grote ecologische geheel. De biologische teelt wijst chemische bestrijding af, bevordert de bodemvruchtbaarheid en springt duurzaam om met de bodem.

De ecologische keuken
Velt wil mensen warm maken voor de ecologische keuken. Die oogt of smaakt helemaal niet vreemd. Het is een gezonde, en eerlijke keuken, met veel troeven: met biologisch geteeld voedsel, minder vlees, volwaardige ingrediënten, seizoens- en streekgebonden producten, geen overbodige verpakkingen of energiegebruik en respect voor de derde wereld.

De biologische landbouw
Velt breekt een lans voor de biologische landbouw. Velt informeert het brede publiek over nieuwe ontwikkelingen en producten, Velt promoot ook zelf producten uit de biologische landbouw. Zo stellen we bijvoorbeeld biologisch geteelde zaden ter beschikking aan onze leden. Velt is ervan overtuigd, dat deze landbouwvorm de oplossing biedt voor de milieu- en andere problemen van de gangbare landbouw: een garantie voor duurzame ontwikkeling.

Ecologisch consumeren
Velt blijft de ‘groene markt’ volgen en informeert over nieuwe ontwikkelingen zoals de effecten van genetische manipulatie, over nieuwe producten en over de resultaten van productenonderzoeken in het buitenland.

Milieubeleid
Velt volgt het milieubeleid, niet alleen voor de bovenstaande thema's maar ook vanuit een bredere maatschappelijke inslag.

 

Velt
Uitbreidingstraat 392c - 2600 Berchem
Tel.: 03 281 74 75 - Fax: 03 281 74 76
E-mail: info@velt.be
Website: www.velt.be

 


terug naar boven

Hoe scoort je gemeente ?

Publicaties

De tandemkoffer

De beste modellen en hulpmiddelen van de Tandempartners hebben we netjes verzameld in onze Tandemkoffer.